Teckensnitt

Älvdalska har fler bokstäver än dem som finns för svenska språket. För att kunna skriva dessa extra bokstäver på sin dator, behöver man installera ett särskilt teckensnitt på datorn. Det teckensnitt som används heter Dialekt Uni och har skapats av Lars Törnqvist. Man kan ladda ner teckensnittsfilerna från hans webbsida).

Porträttbild av Mats

Teckensnittsfilerna kan man även få via e-post genom att skriva till Mats Westerling. Adressen west@skrievum.se är felaktig, men klicka på länken och byt användarnamnet till mitt förnamn, så blir den riktig.
 För att underlätta skrivandet behöver man tangentbordslayouten kbd§. Den får man från mig med e-post. Layouten kbd§ är exakt likadan som den normala svenska tangentbordslayoten, förutom för §-tangenten. Genom att först trycka §-tangenten och sedan A-tangenten får man t.ex. bokstaven ą. Skriv §e för att få ę, §d för att få ð osv. (för att skriva tecknet § skriver man § följt av ett mellanslag). Samtliga extra-tecken för älvdalska fås enkelt genom att först trycka på §-tangenten och sedan på en till tangent.